Δήμος Αιγιαλείας

Φυσικές Δραστηριότητες

Επιμέλεια κειμένων:  Ιωάννα Δημουλά.

Πεζοπορία (Trekking)

Μέσα  σε ένα καταπράσινο τοπίο, μπορεί ο επισκέπτης να πραγματοποιήσει πεζοπορία στο  Χελμό. Όπου η  διαδρομή μπορεί να γίνει ευχάριστα ακόμα και το μεσημέρι καθώς    ο ίσκιος των ελάτων, των καστανιών και των καρυδιών, εμποδίζουν τον ήλιο να δυσκολέψει το ταξίδι. Όλοι συνοδοιπόροι σε μια απόσταση  που ξεκινά ένα χιλιόμετρο από το γραφικό χωριό της Ζαρούχλας και έχει διάρκεια 3 με 4 ώρες. Η διαδρομή που περιτρέχει τη μικρή αλλά πανέμορφη λίμνη, σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 2 ώρες.

 Αρχίζει από το χωριό Περιστέρα ή Σόλος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. κοντά στη Λίμνη Τσιβλού.

 Μερικές λεπτομέρειες που μπορούν να βοηθήσουν τον πεζοπόρο.

Αρχικά ακολουθούμε έναν δασικό δρόμο που περνάει μέσα από δάσος με πεύκα και συνεχίζεται  από μονοπάτι που καταλήγει στον καταρράκτη των Υδάτων Στυγός. Αν και κάποιες διαδρομές δεν είναι δύσκολο να τις ακολουθήσετε μόνοι σας, η Trekking Hellas Αχαΐας θα αναλάβει να σας ξεναγήσει. Προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές:

  • Από την Κάτω Ζαχλωρού έως τη Λίμνη Τσιβλού. Μια διαδρομή μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων που απαιτεί περίπου 5 ώρες.
  • Από την Λίμνη Τσιβλού στο χωριό Περιστέρα. Το μήκος διαδρομής είναι 7 χιλιόμετρα και έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες.
  • Από το χωριό Περιστέρα στη Ζαρούχλα, με διασκελισμό του ορεινού χωριού Προφήτη Ηλία. Το μήκος της διαδρομής είναι 11,1 χιλιόμετρα και απαιτεί 3 ώρες τουλάχιστον.

Οι πεζοπόροι λατρεύουν επίσης τη διαδρομή στο Φαράγγι του Βουραϊκού κατά μήκος του Οδοντωτού. Η κατάβαση διαρκεί 6 ώρες και η ανάβαση τουλάχιστον 7.

Πεζοπορία στο ποτάμι (River Trekking)

Η διάσχιση των ποταμών χωρίς πλωτά μέσα ή αλλιώς river trekking θα βρει τον εκπρόσωπο της Αιγιαλείας, στα νερά του Σελινούντα ποταμού.

Ο ποταμός που πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του βουνού Ερύμανθος για να στραφεί προς τον βορρά. Η διάσχισή του διαρκεί 8 ώρες και όπου χρειάζεται η πορεία γίνεται στην όχθη και στην απέναντι πλευρά όπου κρίνεται απαραίτητο.

Εάν θέλετε να συναντηθείτε με τον καταρράκτη θα αναζητήσετε το ποτάμι κοντά στη Μονή Ταξιαρχών. Ένα άνετο μονοπάτι σας κατεβάζει εκεί για να περάσετε στην απέναντι όχθη. Αφού προσπεράσετε το χωριό Κουνινά, θα κατεβείτε στον Σελινούντα ποταμό. Σε λιγότερο από 2 ώρες θα φτάσετε στο φαράγγι του Τρανού Λαγκαδιού και τους καταρράκτες του.

Παρατήρηση πουλιών (Birdwatching)

Αν φλερτάρετε με το χόμπι που συνδυάζει την εκδρομή με παρατήρηση πουλιών σε τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο Δήμος Αιγιάλειας είναι μια αφορμή όχι για μια τέτοια εξόρμηση. Η Αλυκή του Αιγίου είναι σημαντική για διερχόμενα είδη, όπως ο λευκοτσικνιάς (Ergetta garzetta), ο πορφυροτσικνιάς (Adrea  purpurea),η χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus), η χουλιαρομύτα (Platalea leukorodia), το φοινικόπτερο (Phoenicopterus ruber), ο καλαμοκανάς (Himantopus

himantopus), ο μαχητής(Philomachus pugnax), ο λασπότρυγγας(Tringa glareola) και ο μαυροκεφαλος γλάρος(Larus melanocephalus).

Τοξοβολία-Σκοποβολή

Αν θέλετε να νοιώσετε -έστω και λίγο- Ρομπέν των Δασών, η καλύτερη επιλογή είναι το άθλημα της τοξοβολίας. Μπορείτε να την απολαύσετε, να εκπαιδευτείτε και να διασκεδάσετε στους χώρους δραστηριοτήτων σε φυσικό περιβάλλον, κάτω από πανύψηλα δέντρα και με τη συντροφιά των ποταμών. Ο Αθλητικός Σκοπευτικός Όμιλος Αιγίου ιδρύθηκε από ανθρώπους που τους αρέσει να “στοχεύουν” ψηλά.

Κυνήγι

Η χαρά του κυνηγιού είναι η Αχαΐα, καθώς υπάρχει μεγάλη γκάμα θηραμάτων, από λαγούς, πέρδικες, αγριογούρουνα, τρυγόνια, φάσες, ορτύκια και τσίχλες μέχρι μπεκάτσες, κότσυφες, μπεκατσίνια, καλιμάνια αλλά και υδροβιακά είδη, η Πανίδα του Δήμου είναι πλουσιοπάροχη. Η κυνηγετική περίοδος διαρκεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, με χρονικούς περιορισμούς όμως για το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και του αγριογούρουνου. Στο Δήμο λειτουργούν τρεις κυνηγετικοί Σύλλογοι, των Καμαρών, του Αιγίου και της Ακράτας.

Ιππασία

Σύλλογος Φίλων Ίππων Ανατολικής Αιγιάλειας ο “Πήγασος” Στο Δήμο, έχει αναπτύξει δραστηριότητα και ο παραδοσιακός Σύλλογος Φίλων Ίππων Ανατολικής Αιγιάλειας ο “Πήγασος”. Τα μέλη του συλλόγου διοργανώνουν εξορμήσεις και εκδρομές με άλογα. Διοργανώνουν όμως και παραδοσιακές ιπποδρομίες με τη συμμετοχή ιππέων και ίππων από όλη την Ελλάδα. Τα άλογα που προτιμούν τα μέλη του Συλλόγου, προέρχονται από ελληνικές ντόπιες φυλές. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται για τη συντήρηση των Γιωργαλίδικων αλόγων, φυλής που κρατάει από πολύ παλιά χρόνια. Στους αγώνες που διοργανώνονται, συμμετέχουν κύρια αυτές οι φυλές.

Εσείς θα εμπιστευτείτε τους εκπαιδευτές των συλλόγων για να ζήσετε μια αξέχαστη δραστηριότητα που θα σας συναρπάσει, χωρίς να σας απασχολεί αν έχετε ανάλογη εμπειρία. Φορέστε κράνος, ανεβείτε στο άλογο και ετοιμαστείτε να νιώσετε την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Ο γύρος της λίμνης Τσιβλού αποτελεί ιδανική πρόταση.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Το γνωστό και ως παραπέντε είναι σίγουρα για αυτούς που πάντα ζήλευαν τα πουλιά και αναζητούν την περιπέτεια. Η απογείωση της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο Δήμο Διακοπτού, πάνω από το χωριό Τράπεζα και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι που χρονολογείται από τον μεσαίωνα.

Η αίσθηση της υπέρτατης ελευθερίας, οι μαγευτικές εικόνες της Αιγιαλείας άνωθεν και η εγγύηση των ειδικών για μια ασφαλή δραστηριότητα, αποτελούν σίγουρα το κίνητρο για να το δοκιμάσουν και οι λιγότερο τολμηροί. Η διθέσια πτήση μαζί με τον εκπαιδευτή είναι ιδανική για αυτούς που φοβούνται ή για αυτούς που θέλουν να πετάξουν και να γνωρίσουν το αλεξίπτωτο πλαγιάς αλλά δεν μπορούν να εκπαιδευτούν για μια ατομική ανεμοπορία.

Περισσότερα…

Skip to content