Δήμος Αιγιαλείας

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις-Έθιμα-Πανηγύρια

Από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Νομού Αχαΐας είναι τα Ανθεστήρια του Δήμου Αιγίου, τα οποία αναβιώνουν μετά από πολλά χρόνια και αποτελούν έναν ύμνο στη φύση που κάθε Μάη οργιάζει και “αναλύεται” σε υπέροχα χρώματα και μυρωδιές. Άνθινα άρματα, εκδηλώσεις για το μύθο των λουλουδιών και φυσικά συναυλίες συνιστούν το τριήμερο των Ανθεστηρίων στην πόλη του Αιγίου.Στο τέλος Ιουλίου με 20 Αυγούστου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ελικείων, τα οποία πήραν το όνομά τους από την αρχαία Ελίκη που χάθηκε στο βυθό της θάλασσας. Το Αίγιο πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής της Παναγία την Τρυπητή, με σειρά θρησκευτικών εκδηλώσεων για Χάρη της.Πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα έχει να παρουσιάσει και η Δημοτική Ενότητα Ερινεού. Κάθε χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο διοργανώνει πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις με την ονομασία Ρυπικά, από τις αρχαίες Ρύπες,  με τη συμμετοχή και παρουσίαση πολλών χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στη Δημοτική Ενότητα Αιγείρας ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία Αιγειράτεια του Λαμπινού (Αιγών) και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι της περιοχής, όπου συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας, το Θεατρικό Εργαστήρι, η Φιλαρμονική, καθώς και το αθλητικό σωματείο της Δημοτικής Ενότητας “Η Θύελλα” με πολιτιστικές εκδηλώσεις διάρκειας 2 μηνών (1 Ιουλίου-31 Αυγούστου).Γιορτή κρασιού διοργανώνεται κάθε χρόνο, στους Αμπελόκηπους το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η Δημοτική Ενότητα τιμά τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου με διήμερο πανηγύρι, καθώς και όλους τους προστάτες των τοπικών διαμερισμάτων: Άγιους Ανάργυρους, Άγιους Αποστόλους, Άγιο Δημήτριο, Αγία Μαρίνα και Παναγία.Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας έχει να επιδείξει την εξαιρετικής Φιλαρμονικής και το δραστήριο πολιτιστικό Σύλλογο “Αναγέννηση” (ιδρύθηκε το 1924). Στην Ακράτα δραστηριοποιείται και το πολιτιστικό Ίδρυμα Μάνου Χατζηδάκι- Νίκου Γκάτσου, με πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις και δράσεις. Το ίδρυμα στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο.

Το 1997 ξεκίνησε ένα πρωτότυπο και θεαματικό Καρναβάλι που το αγκάλιασε και το μορφοποίησε ο τοπικός Σύλλογος “Αναγέννηση”. Πέρα από τη συνηθισμένη παρέλαση αρμάτων και τη λαμπαδηδρομία, η εκδήλωση κορυφώθηκε με το διασκεδαστικό παιχνίδι, το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, με ερωτήσεις, κουίζ και διαγωνισμούς μέσα στην αίθουσα της “Αναγέννησης”. Από τότε το Ακρατικό Καρναβάλι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, με κέφι, με συμμετοχή μεγάλων και μικρών, δημοτών και επισκεπτών. Η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και το στηρίζουν πάντα ο Σύλλογος “Αναγέννηση” αλλά και ο Δήμος. Κάθε χρόνο περιβάλλεται από διάφορα πρωτότυπα δρώμενα(ζωγραφική στο δρόμο, διαγωνισμοί πληρωμάτων κ.α). Δε λείπει ο έντονος ανταγωνισμός που διανθίζει το Καρναβάλι με “αψιμαχίες” και διασκεδαστικές καταστάσεις.Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουαρίου ανήμερα του προστάτη της Ακράτας Αγίου Χαραλάμπους.

Skip to content