Δήμος Αιγιαλείας

Πολιτισμός- Έθιμα

Επιμέλεια κειμένων: Ιωάννα Δημουλά.

 Στο τέλος Ιουλίου με 20 Αυγούστου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ελικείων, τα οποία πήραν το όνομά τους από την αρχαία Ελίκη που χάθηκε στο βυθό της θάλασσας. Το Αίγιο πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής της Παναγία την Τρυπητή, με σειρά θρησκευτικών εκδηλώσεων για Χάρη της. Πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα έχει να παρουσιάσει και η Δημοτική Ενότητα Ερινεού.

Κάθε χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο διοργανώνει πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις με την ονομασία Ρυπικά, από τις αρχαίες Ρύπες, με τη συμμετοχή και παρουσίαση πολλών χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων. Στη Δημοτική Ενότητα Αιγείρας ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία Αιγειράτεια του Λαμπινού (Αιγών) και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι της περιοχής, όπου συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας, το Θεατρικό Εργαστήρι, η Φιλαρμονική, καθώς και το αθλητικό σωματείο της Δημοτικής Ενότητας “Η Θύελλα” με πολιτιστικές εκδηλώσεις διάρκειας 2 μηνών (1 Ιουλίου-31 Αυγούστου).

Γιορτή κρασιού διοργανώνεται κάθε χρόνο, στους Αμπελόκηπους το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η Δημοτική Ενότητα τιμά τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου με διήμερο πανηγύρι, καθώς και όλους τους προστάτες των τοπικών διαμερισμάτων: Άγιους Ανάργυρους, Άγιους Αποστόλους, Άγιο Δημήτριο, Αγία Μαρίνα και Παναγία.

Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας έχει να επιδείξει την εξαιρετικής Φιλαρμονικής και το δραστήριο πολιτιστικό Σύλλογο “Αναγέννηση” (ιδρύθηκε το 1924). Στην Ακράτα δραστηριοποιείται και το πολιτιστικό Ίδρυμα Μάνου Χατζηδάκι- Νίκου Γκάτσου, με πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις και δράσεις. Το ίδρυμα στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο.

Το 1997 ξεκίνησε ένα πρωτότυπο και θεαματικό Καρναβάλι που το αγκάλιασε και το μορφοποίησε ο τοπικός Σύλλογος “Αναγέννηση”. Πέρα από τη συνηθισμένη παρέλαση αρμάτων και τη λαμπαδηδρομία, η εκδήλωση κορυφώθηκε με το διασκεδαστικό παιχνίδι, το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, με ερωτήσεις, κουίζ και διαγωνισμούς μέσα στην αίθουσα της “Αναγέννησης”. Από τότε το Ακρατικό Καρναβάλι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, με κέφι, με συμμετοχή μεγάλων και μικρών, δημοτών και επισκεπτών. Η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και το στηρίζουν πάντα ο Σύλλογος “Αναγέννηση” αλλά και ο Δήμος. Κάθε χρόνο περιβάλλεται από διάφορα πρωτότυπα δρώμενα(ζωγραφική στο δρόμο, διαγωνισμοί πληρωμάτων κ.α). Δε λείπει ο έντονος ανταγωνισμός που διανθίζει το Καρναβάλι με “αψιμαχίες” και διασκεδαστικές καταστάσεις.

Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουαρίου ανήμερα του προστάτη της Ακράτας Αγίου Χαραλάμπους.

Στον τόπο της ιστορίας, της γεύσης και του πολιτισμού δημιουργούμε θεσμούς και εκδηλώσεις όλο τον χρόνο!

Οινοξένεια 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση μας ταξιδεύει κάθε χρόνο, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, σε διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου η αμπελοοινική παράδοση χιλιετιών και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον συναντούν τη γαστρονομική ιδιαιτερότητα, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της περιοχής.
Τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ είναι ένας καινοτόμος θεσμός, μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, με μια πλειάδα εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας σε ιδιαίτερα σημεία και σε επισκέψιμα οινοποιεία καθώς και γαστρονομικές εμπειρίες και γευστικά ταιριάσματα σε επιλεγμένα σημεία εστίασης.

 

Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας

Ένα ξεχωριστό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού από το 2013, στο 2ο μισό του Αυγούστου, μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα ιδιαίτερα σημεία και τοπία της Αιγιάλειας, τους οίνους και τις γεύσεις, την αμπελοοινική παράδοση χιλιετιών και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, με εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και απήχησης. 
W www.oinoxeneia.gr|E oinoxeneia@gmail.com|F @oinoxeneia.gr

Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

  Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου 2018 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, η 26η Ιανουαρίου καθιερώθηκε επίσημη τοπική αργία για τον Δήμο Αιγιαλείας του  Νομού Αχαΐας, καθώς αυτή η  ημέρα θεωρείται  δημόσια τοπική  εορτή  λόγω της ύψιστης ιστορικής  σημασίας,  προς τιμήν της επετείου της έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, του κορυφαίου πολιτικού προεπαναστατικού γεγονότος του 1821 που οδήγησε τις εξελίξεις για τον απελευθερωτικό αγώνα κατά του Οθωμανικού Ζυγού.

Εν Συρμώ

Γιορτάζουμε τον Μάη του Οδοντωτoύ στο φαράγγι του Βουραϊκού, με φύση και περπατήματα, με τραίνο και ταξίδια, με γεύσεις και γαστρονομία, με ημερίδες και ενημέρωση, με μουσικές και πολιτισμό. Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων εδώ και 120 χρόνια, από το κύμα στο χιόνι, από το 1896 ως και σήμερα:
Μας ταξιδεύει
Μας ενώνει
Μας εμπνέει

Μια μοναδική εμπειρία για τους ταξιδιώτες, ένα ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο, με τονΟδοντωτό στο φαράγγι του Βουραϊκού. Κάθε Μάη από το 2016 ο θεσμός «Εν συρμώ» προσκαλεί σε εκδηλώσεις περιήγησης και φυσιολατρίας, τέχνης και πολιτισμού, γεύσης και γαστρονομίας, χαράς και απόλαυσης.

W www.ensirmo.gr | E ensirmo@gmail.com | F @EnSirmo

Πολιτιστικό καλοκαίρι

Δράσεις πολιτισμού – Πολιτιστικό καλοκαίρι Εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την έκταση του Δήμου, όλο τον χρόνο, με κορύφωση το Πολιτιστικό καλοκαίρι Αιγιαλείας, με θέατρο, μουσική, χορό, παραμύθι, κινηματογράφο και πολλά ακόμα, για ένα καλοκαίρι πολιτισμού, συγκίνησης και αισιοδοξίας.

W www.dikepaigialeias.gr | E dhkepaigialeias@gmail.com | F@Dimo<kiKoinofelisEpixeirisiAigialeias

Πριμαρόλια

Για πρώτη φορά το 2019 η  μη κερδοσκοπική εταιρεία Πριμαρόλια ΑΜΚΕ  εκπόνησε  ένα σχέδιο για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της μαύρης σταφίδας μέσα από διεπιστημονικές και διακαλλιτεχνικές συνεργασίες.  Ως μέρος αυτού του σχεδίου, η Πριμαρόλια ΑΜΚΕ με συνδιοργανωτές τον Δήμο Αιγιαλείας και τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Πριμαρόλια.

Το νέο Φεστιβάλ, με σύγχρονη προσέγγιση και αντίληψη, δημιουργεί το Πριμαρόλι πολιτισμού του 21ου αιώνα, ένα ιδεατό καράβι που κουβαλά στα αμπάρια του την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας, αυτή που την ενέγραψε το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO).

ΤΟ φεστιβάλ πραγματοποιείται   στο εμβληματικό διατηρητέο κτίριο σταφιδαποθήκης του 1900 στην παραλία Αιγίου, όπου κάθε χρόνο πλέον φιλοξενούνται και παρουσιάζονται  σημαντικές και αξιόλογες δράσεις που στοχεύουν, εκτός από το  να φέρουν κοντά σημαντικό αριθμό ανθρώπων και καλλιτεχνών και  στη δικτύωσή μας  με τις χώρες και τα λιμάνια της μαύρης σταφίδας.

Πάρκο Χριστουγέννων

Από το 2013 και μέχρι σήμερα το Πάρκο των Χριστουγέννων ζωντανεύει στην καρδιά της πόλης του Αιγίου και κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες στους χώρους του. Με την συμμετοχή συλλόγων, εθελοντών και φορέων της περιοχής το Πάρκο παίρνει ζωή και προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία. Με ένα διαφορετικό θέμα και ξεχωριστά δρώμενα κάθε χρόνο, αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη για όποιον βρεθεί στο Αίγιο την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Ένα ζωντανό παραμύθι η γιορτή μας κι η πόλη μας το γιορτινό σκηνικό του. Το πανέμορφο φυσικό πάρκο των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου εξιστορεί μεταμορφωμένο κάθε χρόνο ένα

παραμύθι με πολλά μηνύματα.

W www.parkoxristougennon.gr | E dhkepaigialeias@gmail.com | F @ParkoXristougennonAigio

 

Λίγα λόγια για την Αιγιάλεια…
 
Αχαϊκή συμπολιτεία | Οι πρωτοπόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης! 2.600 χρόνια πριν
τις Η.Π.Α. και 2.800 χρόνια πριν την Ευρωπαϊκή Ενωση ιδρύθηκε τον 8ο
αι. π.Χ. στην Αιγιάλεια η Α’ Αχαϊκή Συμπολιτεία, η πρώτη και μακροβιότερη ομοσπονδιακή δημοκρατία της ιστορίας.
Στους 8 αιώνες ζωής της έφτασε κατά τη Β’ Αχαϊκή Συμπολιτεία να ελέγχει ολόκληρη την Πελοπόννησο.
 
Σταφίδα Βοστίτσα Π.Ο.Π. | Το super food της Αιγιάλειας. Η περίφημη μαύρη σταφίδα
έθρεψε και πλούτισε την περιοχή αλλά και τη χώρα. Τα Πριμαρόλια, τα πρώτα καράβια με το
πολύτιμο φορτίο της πρώτης και καλύτερης σοδειάς μαύρης σταφίδας Βοστίτσα, πλημμύριζαν
τα λιμάνια της Αγγλίας και της Ευρώπης του 19
ου
αιώνα, φέρνοντας πλούτο με τις μεγάλες
εξαγωγές και δημιουργώντας τον πολιτισμό της σταφίδας.
Οδοντωτός σιδηρόδρομος | Από το κύμα στο χιόνι, από το 1896 στο σήμερα.
Μέσα στο πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού το τραινάκι του Οδοντωτού καλύπτει από το
1896 τα 22 χλμ. μήκους και τα 720 μέτρα ύψους από το Διακοπτό ως τα Καλάβρυτα. Σήμερα, με
ανανεωμένες υποδομές και νέους συρμούς, λειτουργεί ως ονειρικό πέρασμα του φαραγγιού, σε
μια από τις πιο σπάνιες και όμορφες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου.
Ροδίτης οίνος Π.Ο.Π. ΠΑΤΡΑ| Από τον υψηλότερο αμπελώνα της Ελλάδας ο
καλύτερος ροδίτης του κόσμου. Εξαιρετικής ποιότητας και με διεθνή βραβεία ο λευκός οίνος
Ροδίτης πλαισιώνεται από τους υπόλοιπους οίνους ποιότητας Π.Γ.Ε. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ,
μιας περιοχής «επιτήδειας» στην αμπελοκαλλιέργεια (Παυσανίας), με έναν αμπελώνα με
«μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιόκλιμα» (Σταυρούλα Κουράκου) και επώνυμους
«πρεσβευτές των οίνων της Αιγιάλειας» (Alexander Payne).
Ροδοζάχαρη | Μυστικιστική γεύση τριαντάφυλλου. Το φημισμένο γλυκό κουταλιού της
Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου παρασκευάζεται από ροδοπέταλα των τριαντάφυλλων από τους
ροδώνες του μοναστηριού. Τρώγεται σκέτη, με παγωτό, με γιαούρτι, με πανακότα…
Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας (Αίγιο) | Η απαρχή της επανάστασης του ’21. Η
ιδέα ωρίμασε, η προετοιμασία για τον Αγώνα ξεκίνησε και η κήρυξη της επανάστασης έγινε
ουσιαστικά εδώ, στη μυστική Συνέλευση στη Βοστίτσα, στις 26-29 Γενάρη του 1821.
Αρχαία Ελίκη | Η δική μας Ατλαντίδα. Πολιτιστικό, λατρευτικό και διοικητικό κέντρο της
αρχαίας Αχαΐας, θύμα όμως του καταστροφικού σεισμού του 373 π.Χ. Οι έρευνες και οι
ανασκαφές συνεχίζονται, μαζί με τους θρύλους για τη σπουδαία χαμένη πόλη.
Αρχαίο θέατρο Αιγείρας | Σμιλεμένο στον βράχο. Ατενίζοντας από τον 3
ο
αι. π.Χ. τον
Κορινθιακό κόλπο, φιλοξενούσε τότε 3.000 θεατές, ενώ από το 2014 φιλοξενεί ιδιαίτερες
πολιτιστικές δραστηριότητες.
Βρύση της Γκόλφως | Του έρωτα η απόγνωση. Μάρτυρας κελαρυστός του τραγικού
έρωτα της βοσκοπούλας Γκόλφως με τον πλούσιο Τάσο. «…Αλλη φορά δε θ’ ακουστεί, απ’ την
ψηλή κορφή σου, Της Γκόλφως το τραγούδισμα, Χελμέ μου γεια, σ’ αφήνω…» [δημοτικό].
Ύδατα της Στυγός | Για τους μεγάλους όρκους θεών και θνητών, για την αθανασία και
την τιμωρία. Εκεί βούτηξε η Θέτις τον Αχιλλέα για να τον βαπτίσει άτρωτο και αθάνατο. Μόνο
που τον κρατούσε από τη φτέρνα του, τη μοιραία «Αχίλλειο πτέρνα» στον κάμπο της Τροίας.
 • Θησαυροί της Αιγιάλειας γης | Προϊόντα και γεύσεις τοπικής κουζίνας. Ασπρογιάχνι,
  καγιανάς, μπακαλιάρος με σταφίδες, κολοκυθανθοί αυγολέμονο, ντολμάδες με αμπελόφυλλο,
  μπουργέτο, βεργάδι με φασολάκια, κατσικάκι λαδορίγανη, ροδοζάχαρη, παγωτό με μαύρη
  σταφίδα αλλά και ροδίτης, σιδερίτης, μαυροδάφνη, λαγόρθι, μαύρο καλαβρυτινό. Η τοπική
  κουζίνα δημιουργεί παραδοσιακά μοναδικές γεύσεις και ταιριάσματα.
  1
 • Αραγε, τι γεύση αφήνει ένας τόπος;
  Φεύγοντας από έναν τόπο κρατάς τις όμορφες στιγμές, εικόνες, ήχους, χρώματα, αρώματα… Και
  γεύσεις!
  Τι γεύση έχει άραγε η Αιγιάλεια;
  Εντονη και αναζωογονητική θα έλεγε κάποιος, όπως τα ξακουστά μαγληνά λεμόνια της και τα
  εσπεριδοειδή που ωριμάζουν στα όμορφα περιβόλια. Αρμύρα από τον Κορινθιακό, στα φρέσκα
  ψάρια που έγιναν με μαεστρία το μπουργέτο που απόλαυσες δίπλα στο κύμα, αλλά ξέχασες να
  ζητήσεις τη συνταγή… Ηπια και διακριτική, σαν το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγεται στα
  ντόπια λιτρουβιά, ή ευχάριστα πικρή, «τσακίζοντας» τις τσακιστές ελιές (κανείς δεν τρώει μόνο
  μία…). Μεστή, που κρύβει χρόνο, κόπο και σοφία, η γεύση της Αυτής Μεγαλειότητος της
  μαύρης σταφίδας ΒΟΣΤΙΤΣΑ, που μπήκε σε muXn και πουτίγκες και έγινε δεκτή στα
  μεγαλύτερα σαλόνια παγκοσμίως, ιδιαιτέρως δε σε αυτά της Γηραιάς Αλβιόνας, ενθουσιάζοντας
  εστεμμένους και μη… Δροσερή και ανάλαφρη όπως ο Ροδίτης, ο καλύτερος στον κόσμο, που
  αναδεύεται από το χάδι των θαλασσινών ανέμων στους ορεινούς αμπελώνες για να γίνει, όταν
  μεγαλώσει, νόστιμο σταφύλι αλλά και οίνος εκλεπτυσμένος όταν …αποφοιτήσει (οίνοι Π.Ο.Π.
  ΠΑΤΡΑ, Π.Γ.Ε. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ). Και τέλος, γλυκιά και τριανταφυλλένια σαν τη
  ροδοζάχαρη, το γλυκό κουταλιού που παρασκευάζεται με τη φροντίδα των καλογέρων από τα
  ροδοπέταλα των ροδώνων από ροδοπέταλα από τους ροδώνες της μονής Ταξιαρχών.
  Αναζητήστε τα αρώματα και τις γεύσεις της Αιγιάλειας σε ετικέτες μικρών (ή όχι και τόσο
  μικρών) παραγωγών και κάντε τα μέρος των γαστρονομικών σας συνηθειών. Θα φέρνουν κοντά
  σας τις όμορφες στιγμές, τις εικόνες και τα χρώματα του τόπου.
  Θα σας θυμίσουν τις επισκέψεις σας στα όμορφα τοπία της Αιγιάλειας, στα ιδιαίτερα σημεία
  της, στον Οδοντωτό σιδηρόδρομο και το Φαράγγι του Βουραϊκού, στο Αρχαίο θέατρο της
  Αιγείρας και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, στους αμπελώνες και τα επισκέψιμα
  οινοποιεία, στα Ύδατα της Στυγός, στις κοσμικές αλλά και τις κρυφές παραλίες, στον βιότοπο
  της Αλυκής και τη λίμνη Τσιβλού, στα μοναστήρια και τις εκκλησιές, στα αρχιτεκτονικά
  κοσμήματα του Τσίλερ, στα χωριά που απλώνονται στις πλαγιές της Αιγιάλειας
  απολαμβάνοντας τη θέα και την αύρα του Κορινθιακού, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που
  συμμετείχατε και απολαύσατε.
  Θα σας κρατούν συντροφιά, μέχρι την επόμενη φορά που θα σας έχουμε κοντά μας στην
  Αιγιάλεια

Περισσότερα…

Skip to content