Δήμος Αιγιαλείας

Επιμέλεια κειμένων: Βάνα Μπεντεβή – Ιωάννα Δημουλά.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου φιλοξενεί ευρήματα από το Αίγιο και την γύρω περιοχή από την 3η χιλιετία π.χ., την μυκηναϊκή εποχή, την γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ρωμαϊκή και την ελληνιστική περίοδο. Στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς του Αιγίου, που αποδίδεται στο Γερμανό αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ και έχει κτιστεί το 1890. Το κτίριο είναι θαυμάσιας αρχιτεκτονικής αξίας και περιλαμβάνει μεγάλο κεντρικό αίθριο που πλαισιωνόταν από τα καταστήματα της αγοράς.

Από το 1983 έχει παραχωρηθεί στο ΥΠΠΟ για την ίδρυση του Μουσείου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1994. Μετά το σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995, το κτίριο, καθώς και μέρος των ευρημάτων υπέστησαν ζημιές. Επαναλειτούργησε το 1999, μετά την επισκευή των ζημιών. Σήμερα στο χώρο του αιθρίου φιλοξενούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην τελευταία αίθουσα ο επισκέπτης θα θαυμάσει και το κυριότερο έκθεμά του, ένα υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα του Δία, ο «Αιγίοχος Ζευς» προστάτης της αρχαίας πόλης, που βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών, για την ανοικοδόμηση του Αίγιου. Αξιόλογο είναι το γεγονός πως η διάρθρωση της έκθεσης είναι με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο επισκέπτης να κινείται στον τόπο και στον χρόνο, όχι απλά σαν θεατής αλλά σαν μάρτυρας της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής.

Δημοτικό Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου “Ανδρέας Λόντος”.

Ιδρύθηκε το 1994 από τη Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας, έργο ζωής της προέδρου Βάνας Μπεντεβή, που επιμελείται και όλο το υλικό του Μουσείου. Στεγάζεται στο μοναδικό παραδοσιακό πέτρινο κτίριο του 1821, που έχει συνδεθεί με την ιστορική οικογένεια Ανδρέα Λόντου. Στο ισόγειο λειτουργεί το Λαογραφικό και στον Α’ όροφο το Ιστορικό Μουσείο, που καλύπτει όλες τις ιστορικές περιόδους. Τα εκθέματά του, προέρχονται αποκλειστικά από προσφορές των Αιγιωτών (οικογενειακά κειμήλια).

Το λαογραφικό υλικό είναι πλούσιο και αξιόλογο, κατανεμημένο κατά ενότητες σε τέσσερις αίθουσες και περιλαμβάνει οικιακά σκεύη, έπιπλα, ενδυμασίες, αγροτικά εργαλεία και οικομηχανές υπαίθρου, αντικείμενα από την αγροτική και ποιμενική ζωή, αργαλειούς, υφαντά και διάφορα εργαλεία υφαντικής κα.

Το ιστορικό υλικό επίσης είναι σημαντικό (με ιδιαίτερης ιστορικής αξίας εκθέματα) κατανεμημένο σε έξι αίθουσες, με βάση τον ιστορικό άξονα από την Τουρκοκρατία έως το 1950. Περιλαμβάνονται όπλα, ενδυμασίες, κοσμήματα της εποχής του 1821, νομίσματα, πίνακες, φωτογραφίες ιστορικές, έγγραφα, παράσημα, πολεμικό υλικό του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κα.

Σε ιδιαίτερη αίθουσα, εκτίθενται φωτογραφίες του Αιγίου, άλμπουμ και βιβλιοθήκη Αιγιαλέων συγγραφέων. 

Εντύπωση προξενούν τα εκθέματα που αφορούν στον Ανδρέα Λόντο, όπως, η επιτάφια πλάκα του, με χαραγμένους δύο στεφάνους, που περιέχουν τις χρονολογίες 21 Μαρτίου 1821 και 3 Σεπτεμβρίου 1843, που έλαβε μέρος ως πρωταγωνιστής. Στην ίδια αίθουσα επίσης, υπάρχουν τα παράσημα του Α. Λόντου, το πρωτότυπο τιμητικό δίπλωμα που του απένειμε ο Όθωνας, καθώς και η σημαία του Λόντου- κόκκινη με μαύρο σταυρό- που θεωρείται η πρώτη σημαία της επανάστασης. Ενώ το προαύλιο κοσμεί, το μνημείο του Ανδρέα Λόντου.

Επίσης λειτουργεί και Αναγνωστήριο – Βιβλιοθήκη με ιστορικού και Λαογραφικού χαρακτήρα έργα. 

Το Μουσείο διακρίνεται για τον τοπικό του χαρακτήρα, που αναδεικνύει μοναδικά, τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου.

Ωράριο Λειτουργίας:

Καθημερινά 8:30 έως 13:30 (πλην Σαββάτου και Κυριακής) 

Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας αποτελεί τη μοναδική Πινακοθήκη του Δήμου Αιγιαλείας και είναι το πνευματικό “παιδί” και έργο ζωής της Ζωής Ψαρρού. Μιας γυναίκας αφιερωμένης στην ύψιστη μορφή έκφρασης, τη ζωγραφική. Μιας γυναίκας ταγμένης στην Τέχνη.

Μιας γυναίκας αφοσιωμένης στην γενέτειρά της. Η Ζωή Ψαρρού όχι μόνο δώρισε από τη προσωπική της συλλογή 55 σημαντικά έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών, κυοφορώντας την ιδέα για τη γέννηση αυτής της εστίας πολιτισμού, αλλά με αυτή της την ενέργεια ενέπνευσε και άλλους συμπολίτες της να υιοθετήσουν ανάλογες πράξεις δωρίζοντας επίσης έναν μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων παλαιών και νέων δημιουργών.

 

Περισσότερα…

Skip to content