- ΑΡΧΙΚΗ
- Ο ΔΗΜΟΣ
- ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
- Live Συνεδριάσεις
- 1. Γραφείο Δημάρχου
- 2. Αποφάσεις Δημάρχου & Συλλογικών Οργάνων
- 3. Προσκλήσεις
- 4. Ανακοινώσεις
- 5. Διαγωνισμοί – Δημοπρασίες
- 6. Ανακοινώσεις Λοιπών Φορέων Δημοσίου
- 7. Ανακοινώσεις Κληροδοτημάτων Δήμου
- 8. Συμβάσεις παραχώρησης χρήσης αιγιαλού-παραλίας κλπ κοινοχρήστων χώρων
- ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
- Προσβάσιμες παραλίες ΑμεΑ.
- Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας & Πολιτισμού
- Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου
- Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας
- Τμήμα Εσόδων & Περιουσίας
- Τμήμα Ρύθμισης Δραστηριοτήτων-Αδειοδοτήσεων-Προστασίας Καταναλωτών
- Λοιπά Τμήματα
- ΚΕΠ
- e- ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολογικοί-Ιστορικοί Χώροι
Επιμέλεια κειμένων: Βάνα Μπεντεβή – Ιωάννα Δημουλά.
Αρχαία Αιγείρα
Αρχαία Αίγειρα – Αιγείρα. Στις Αιγές της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυκηναϊκής πόλης, Υπερησία ή Υπερησίη, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Κοντά βρίσκονται επίσης, ερείπια της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής Αιγείρας. Το σπουδαιότερο μνημείο της είναι το αρχαίο Θέατρο, κλασικής εποχής, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι επισκέψιμο και φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Σώζονται επίσης, δυο Ναοί και Γυμνάσιο. Σχετικά πρόσφατα στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Οάσεως βρέθηκε οικισμός του 3ου πχ αιώνα.
Αρχαία Κερύνεια
Πλησίον του χωριού Μαμουσιά της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, στη δεξιά όχθη του ποταμού Κερυνίτη, υπάρχουν τα ερείπια της πανάρχαιας πόλης Κερύνεια, που για μερικούς ερευνητές, υπήρξε η ακρόπολη της Ιωνικής πόλης Ελίκη.
Υπάρχουν τμήματα του αρχαϊκού Ναού και στην κλιτύ του λόφου, τμήματα αρχαίου θεάτρου. Η ανακάλυψη της χαμένης πόλης αποτελεί πολύτιμο παράθυρο στον αχαϊκό πολιτισμό αφού αποκαλύπτει μυστικά της ιστορίας και της ταυτότητας της περιοχής. Ανάμεσα στον θρύλο και την αλήθεια η αρχαία πολιτεία που άκμασε κατά το παρελθόν αποτελεί επίσης άλλο ένα σύμβολο της Αχαΐας και συνεχίζει να συναρπάζει.
Η αρχαία πόλη, ισοπεδώθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό το χειμώνα του 373 π.χ. Σχετική σήμανση θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Στο ύψωμα Βουνί, ανάμεσα σε δύο βαθιές χαράδρες, απλώνεται και η αρχαία πόλη.
Η θέση της είναι οχυρή αφού προστατεύεται από απότομους γκρεμούς στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά της. Εκτός από τα τείχη της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και το ελληνιστικό ηρώο, του οποίου η ανασκαφή ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα. Στο λόφο δίπλα στο Ηρώο σώζονται κατάλοιπα του τείχους, το αρχαίο θέατρο (από το οποίο σώζεται τμήμα του τοίχου της σκηνής και η δεξιά πάροδος), τμήματα δημόσιων κτιρίων και οικιών και μία κρήνη στην είσοδο της πόλης στη θέση Παλιόμυλος.
Σε απόσταση 900μ. βορειοανατολικά της οχυρωμένης πόλης, στη θέση Προφήτης Ηλίας, έχουν βρεθεί κατάλοιπα ιερού. Τα αρχαία αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην Αρχαία Κερύνεια εκτίθενται στο Μουσείο Αιγίου.
Αρχαία Ελίκη
Τα ίχνη της αρχαίας πόλης έχουν χαθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Ελίκη είχε ιδρυθεί από Ίωνες και το όνομα της το οφείλει στην Ελίκη, κόρη του Σελινούντα και γυναίκα του Ίωνα. Αποτέλεσε λατρευτικό κέντρο όλης της Αχαΐας με επίκεντρο τον ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα, στον οποίο αναφέρεται ότι υπήρχε άγαλμα σε υπερφυσικές αναλογίες, αφιερωμένο στον Θεό της θάλασσας.
Πριν την καταπιεί η αιώνια σιωπή, η ιδανική πολιτεία υπήρξε επίσης μεγάλο πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο με το δικό της μάλιστα νόμισμα. Όταν εγκαταστάθηκαν εκεί οι Αχαιοί, διώχνοντας τους Ίωνες, συνέχισαν επίσης τη λατρεία του Ποσειδώνα. Η αρχαία Ελίκη καταστράφηκε στη διάρκεια ενός τρομακτικού σεισμού στη διάρκεια του 373 π.χ. και βυθίστηκε στη θάλασσα. Οι θρύλοι γύρω από τα απομεινάρια της αρχαίας Ελίκης θα σας μαγέψουν. Κάποιοι ψαράδες μάλιστα ισχυρίζονταν ότι όταν τα νερά ήταν ήσυχα, έβλεπαν στο βυθό τα ερείπια της πόλης. Αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν κατά καιρούς μάταια αναζητήσει λύση στα νερά στο μήκος της παραλίας από Τρυπιά έως Νικολαίικα, χωρίς αυτές να καταλήξουν πουθενά, για να φθάσουμε το 1988 στο ξεκίνημα των πραγματικών ερευνών από την Αμερικάνικη Σχολή και την Ντόρα Κατσωνοπούλου που έκανε σκοπό της ζωής της την ανεύρεση της Ελίκης. Οι έρευνες αυτές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και έχουν φέρει στο φως αρκετά στοιχεία..
Αρχαιότητες Αιγίου
Μυκηναϊκό Νεκροταφείο: Θαλαμοειδείς τάφοι της Μυκηναϊκής Περιόδου σώζονται και βρίσκονται στη θέση Καλλιθέα, πάνω από το Ναό Ζωοδόχου Πηγής.
Κτίσμα Κλασικής περιόδου: Τμήμα Δημοσίου Κτιρίου του 4ου π.χ. αιώνα σώζεται στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Ρούβαλη.
Αρχαϊκός Ναός Τραπεζάς – Κούμαρι Αιγίου.
Αρχαιότητες Αιγίου Στο λόφο πάνω από το χωριό Κούμαρι, η αρχαιολογική υπηρεσία Πάτρας, ανακάλυψε πρόσφατα, μεγάλο ναό αρχαϊκής περιόδου, αφιερωμένου, μάλλον στην ΗΡΑ. Έχουν βρεθεί τεράστιοι Κίονες δωρικού ρυθμού, αγάλματα καλοδιατηρημένα, κεφαλές αγαλμάτων και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και τα ευρήματα μας αφήνουν έκπληκτους.