Πλησίον του χωριού Μαμουσιά της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, στη δεξιά όχθη του ποταμού Κερυνίτη, υπάρχουν τα ερείπια της πανάρχαιας πόλης Κερύνεια, που για μερικούς ερευνητές, υπήρξε η ακρόπολη της Ιωνικής πόλης Ελίκη.
Υπάρχουν τμήματα του αρχαϊκού Ναού και στην κλιτύ του λόφου, τμήματα αρχαίου θεάτρου. Η ανακάλυψη της χαμένης πόλης αποτελεί πολύτιμο παράθυρο στον αχαϊκό πολιτισμό αφού αποκαλύπτει μυστικά της ιστορίας και της ταυτότητας της περιοχής. Ανάμεσα στον θρύλο και την αλήθεια η αρχαία πολιτεία που άκμασε κατά το παρελθόν αποτελεί επίσης άλλο ένα σύμβολο της Αχαΐας και συνεχίζει να συναρπάζει.
Η αρχαία πόλη, ισοπεδώθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό το χειμώνα του 373 π.χ. Σχετική σήμανση θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Στο ύψωμα Βουνί, ανάμεσα σε δύο βαθιές χαράδρες, απλώνεται και η αρχαία πόλη.
Η θέση της είναι οχυρή αφού προστατεύεται από απότομους γκρεμούς στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά της. Εκτός από τα τείχη της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και το ελληνιστικό ηρώο, του οποίου η ανασκαφή ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα. Στο λόφο δίπλα στο Ηρώο σώζονται κατάλοιπα του τείχους, το αρχαίο θέατρο (από το οποίο σώζεται τμήμα του τοίχου της σκηνής και η δεξιά πάροδος), τμήματα δημόσιων κτιρίων και οικιών και μία κρήνη στην είσοδο της πόλης στη θέση Παλιόμυλος.
Σε απόσταση 900μ. βορειοανατολικά της οχυρωμένης πόλης, στη θέση Προφήτης Ηλίας, έχουν βρεθεί κατάλοιπα ιερού. Τα αρχαία αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην Αρχαία Κερύνεια εκτίθενται στο Μουσείο Αιγίου.